Home » BLOG » WordPress.org en WordPress.com, wat zijn de verschillen?

WordPress.org en WordPress.com, wat zijn de verschillen?

Wordpress.org-en-Wordpress.com-wat-zijn-de-verschillen

Wie al eens heeft gezocht op ‘Wordpress’ of op ‘website maken met WordPress’, is het misschien opgevallen dat er twee versies zijn, WordPress.com en WordPress.org. Wat zijn de verschillen tussen deze twee varianten en welke is waarvoor geschikt? Met welke variant kun je het beste jouw bedrijfswebsite (laten) bouwen?

WordPress.org: heb volledige controle en regel zelf de hosting

WordPress.org is een open-source content management systeem (CMS) waarmee je als gebruiker je eigen website kunt hosten en beheren via een webhosting service. Als gebruiker heb je de volledige controle over welke webhosting service je wilt gebruiken en over de website. Met WordPress.org heb je toegang tot de volledige codebase waar je, indien je weet wat je doet, wijzigingen aan kunt brengen. En je hebt de mogelijkheid om plug-ins en thema’s van derden te installeren, waarin de keuze erg groot is. Bij de meeste hosting partijen kun je met één klik WordPress installeren op je hostingpakket. Zelf ben je verantwoordelijk voor de beveiliging, het onderhoud en de back-ups voor je website.

WordPress.com: beperkte controle en hosting wordt voor je geregeld

WordPress.com is een gehost platform dat ook gebruik maakt van WordPress als CMS, maar de hosting, back-ups en beveiligingsfuncties worden door WordPress.com zelf beheerd. Gebruikers kunnen een website maken en bewerken met behulp van een gratis of betaald abonnement, maar ze hebben geen toegang tot de broncode van de CMS. Het aanbod van plug-ins en thema’s is ook beperkter dan bij WordPress.org. Zelf vind ik de opties van WordPress.com te beperkt om mee te werken.

De verschillen tussen WordPress.org en WordPress.com op een rij

WordPress.orgWordPress.com
KostenGratis, maar wel kosten voor het webhostingpakket, domeinregistratie en eventueel betaalde thema’s en pluginsGratis of een abonnement met meer opties
AanpassingsmogelijkhedenGrote verscheidenheid aan opties, aanpassingen, thema’s, te gebruiken web buildersBeperkt
BeveiligingJe bent zelf verantwoordelijk voor het treffen van voldoende beveiligingsmaatregelenZorgt voor de beveiligingsaspecten van de website
Back-upsDit moet je zelf regelenWordt voor je geregeld

De verschillen tussen WordPress.org en WordPress.com

Het belangrijkste verschil tussen WordPress.org en WordPress.com is de volledige controle hebben over je website, of beperkte controle. WordPress.com kan prettig zijn voor beginners, je hebt wel minder vrijheid en aanpassingsmogelijkheden. Deze versie neemt je zaken als beveiliging en back-ups uit handen, wat aantrekkelijk kan zijn voor beginners. Heb je niet veel technische kennis en wil je gemakkelijk en snel een website, dan is dit een goede keuze.

Met WordPress.org heb je de volledige controle over de uitstraling en functionaliteiten van je website, én je hebt de verantwoordelijkheid over je website. Het is fijn dat je je website echt helemaal kan bouwen naar jouw wensen, en veel keuze hebt uit page builders, plugins en thema’s. Met de huidige page builders hoef je niet veel technische kennis te hebben. De leercurve van WordPress.org kan in het begin als pittig worden ervaren.

Zelf je bedrijfswebsite bouwen? Volg deze training om een vliegende start te maken.

Sommige linkjes in deze blog bevatten een affiliate link. Dit houdt in dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij besluit een betaald lidmaatschap op de tool af te nemen via deze link. De prijs is voor jou gewoon hetzelfde of juist lager.

Online met Marinka
Bezig met affiliate marketing
Wordpress website bouwer
Training Wordpress website maken

Dr. Schaepmanstraat 42
7071 ZL ULFT

info@onlinemetmarinka.nl

KvK: 80301428
Btw: NL002914553B30

Portretfoto's door Maxime Haak van MaxGraphy

Privacyverklaring
Algemene voorwaarden

© Copyright 2020 - 2024 Online met Marinka Alle rechten voorbehouden

Gratis tips ontvangen over het bouwen van websites?