Home » BLOG » Wat is een online leeromgeving?

Wat is een online leeromgeving?

Wat-is-een-online-leeromgeving

Steeds meer ondernemers hebben er één, een online leeromgeving, zoals deze. Maar niet iedereen is er mee bekend. Ik sprak afgelopen dinsdag een ondernemer die als mediator werkt en hem zei het niks, een online leeromgeving. Dit herinnerde mij eraan dat hij niet de enige zal zijn die dit niet weet. En dat is helemaal niet erg! In deze blog neem ik je mee in deze online manier van ondernemen. Wat is een online leeromgeving, een uitleg.

Makkelijk in te stellen online leeromgeving voor je onderneming. Nu 14 dagen gratis proberen!

Wat is een online leeromgeving?

Een online leeromgeving is een omgeving om cursussen te plaatsen. Het voordeel is dat er structuur in aangebracht kan worden en je de voortgang van de cursisten (meestal) kunt volgen. Het is een manier om de lesstof georganiseerd aan te bieden. De leeromgeving is een afgeschermde omgeving. Een cursist moet toegevoegd worden aan de cursus en met de persoonlijke inloggegevens krijgt de cursist toegang tot de cursus.

Hoe is een online leeromgeving opgezet? Het technische deel.

De basis van een online leeromgeving is een website. Met een software zoals Learndash wordt er een afgeschermde omgeving gecreëerd op de website. Men kan hier alleen toegang tot krijgen wanneer ze zijn toegevoegd aan de cursus én hun persoonlijke inloggegevens zoals gebruikersnaam en wachtwoord hebben ontvangen. Cliënten krijgen toegang tot deze afgeschermde omgeving om een online cursus te volgen. Indien gewenst wordt er een webshop aan de online leeromgeving gekoppeld, zodat de online cursus direct online afgerekend kan worden. De cursisten krijgen direct toegang tot de cursus.

Geen zin in technisch gedoe? The Huddle neemt dit allemaal voor je uit handen. Probeer nu 14 dagen GRATIS!

Door wie wordt het ingezet?

Door werkgevers, coaches en online ondernemers in het algemeen. Iedereen die online zijn of haar kennis en ervaring wil delen en anderen hiermee wil inspireren.

Waarvoor is een online leeromgeving in te zetten?

 • Om een volledige online cursus in te plaatsen.
 • Er kan een cursus geplaatst worden die ter ondersteuning is bij een fysieke cursus.
 • Een coach kan op deze manier een persoonlijk aangepaste cursus aanbieden aan zijn of haar cliënten.
 • Er kunnen meerdere online cursussen aangeboden worden.
 • Het verkoopproces van afrekenen, factuur versturen en toegang verlenen tot de cursus automatiseren.
 • Om e-books te plaatsen, ter ondersteuning van een cursus.
 • Checklists plaatsen, die cursisten kunnen downloaden.
 • Videolessen te delen met cursisten.
 • Huiswerkopdrachten te delen met cursisten.
 • Cursisten kunnen in het systeem huiswerk inleveren.

Welke soorten aanbieders zijn er?

Voor online leeromgevingen zijn er diverse aanbieders. We maken hierin een onderscheid in simpele alles in 1 oplossingen en zelfgebouwde online leeromgevingen. Bij de simpele alles in 1 oplossingen betaal je maandelijks of jaarlijks abonnementskosten. Het gebruik van de software voor de leeromgeving, hosting én het onderhoud zit hier bij inbegrepen. Je kunt ook zelf aan de slag gaan en een online leeromgeving bouwen met bijvoorbeeld Learndash. De bouw van zo’n online leeromgeving kun je eventueel ook uitbesteden. Naast de kosten voor de bouw van de leeromgeving, moet de leeromgeving ergens gehost worden en onderhouden worden. De kosten voor het hostingpakket en het onderhoud zijn jaarlijks terugkerend.

Aanbieders alles in 1 oplossingen online leeromgevingen voor ondernemers

Er zijn diverse aanbieders die een alles in 1 oplossing bieden voor een online leeromgeving voor jou als ondernemer.

 • The Huddle is een Nederlandse software voor online leeromgeving, community en membership site. Er wordt gezorgd voor software, hosting en onderhoud. Er is een Nederlandstalige klantenservice. The Huddle is makkelijk te koppelen met deze betaalsoftware.

Probeer The Huddle nu 14 dagen gratis!

 • Podia is een alles in 1 software met een Engelstalige klantenservice. Je maakt met deze veelzijdige software een website, community, kunt online producten verkopen en meer. Podia werkt samen met Stripe en/of PayPal.

Online leeromgeving zelf bouwen als ondernemer

Kies je ervoor als ondernemer om je online leeromgeving zelf te bouwen, dan zet je je leeromgeving op op een hostingpakket, daarop installeer je bijvoorbeeld WordPress en bijvoorbeeld Learndash of Thrive Apprentice.

Een samenvatting.

Een online leeromgeving is website met daarop een leeromgeving die gemaakt is met software zoals Learndash of The Huddle. De leeromgeving is afgeschermd en alleen toegankelijk wanneer men wordt toegevoegd aan de cursus. Cursisten krijgen toegang tot de online leeromgeving met hun persoonlijke inloggevens, een gebruikersnaam en een wachtwoord. Voor veel coaches, werkgevers en online ondernemers is een leeromgeving een uitkomst!