Home » BLOG » Wat is een online cursus? De voor- en nadelen.

Wat is een online cursus? De voor- en nadelen.

wat-is-een-online-cursus-de-voor-en-nadelen

Je hebt er vast wel eens iets over gehoord: een online cursus. Of je hebt een aanbieding van een online cursus gezien of aangeboden gekregen. Een online cursus is een training/studie/cursus die je op afstand kunt volgen. Werkgevers maken er ook steeds vaker gebruik van. De werknemer kan op zijn of haar eigen tempo de cursus volgen. Of de werknemer kan alvast het theoretische gedeelte thuis doornemen en maken. En wanneer dit met goed gevolg afgerond is, meedoen aan bijvoorbeeld een praktijkdag.

Het wordt steeds bekender en gewilder, het volgen van online cursussen. Ook onder ondernemers. Jij kunt je kennis delen met een online cursus. Heb je zoveel kennis, dat het niet teveel is voor één cursus? Dan maak je toch nog een cursus. Bedenk je wel, dat het je tijd kost om zo’n cursus te maken. Het voordeel is dat je een online cursus één keer maakt en daarna kun je hem blijven verkopen.

Voordelen voor de cursist:

Voor de cursist zijn er veel voordelen. Als cursist dan:

 • Hoef je de deur niet uit
 • Heb je geen de reistijd
 • Bespaar je op de reiskosten
 • Hoef je geen oppas te regelen voor je kind(eren), hond, kat of ……

Zijn er dan geen nadelen voor een cursist?

Er zijn ook wat nadelen.

 • Je mist het sociale aspect met mede cursisten. Een cursus is toch ook een beetje netwerken.
 • Vaak weet je niet eens wie je mede cursisten zijn. Dat is jammer vanwege het sociale aspect en het kan ook prettig zijn om het met een mede cursist over de lesstof te hebben of om samen aan de lesstof te werken.
 • Als je al veel thuis werkt, als werknemer of als ZZP-er kan het een verademing zijn om juist wel de deur uit te moeten.
 • Je moet zelf voor je koffie, lekkers en lunch zorgen. Helaas.

Wat zijn de voordelen voor jou als ondernemer?

 • Ten eerste: het is toch tof als jij een ander kan inspireren en wat kan leren door jou kennis te delen?
 • Ten tweede: je wordt er zelf zeker niet dommer van. Jij duikt in de stof die jij wilt delen. Je gaat je teksten schrijven, (rechtenvrije!) afbeeldingen maken of zoeken. Daarvoor zal je onderzoek moeten doen. Met als gevolg: je zult altijd bijleren en nog meer een expert worden op dat kennis gebied.
 • Ten derde: als je dan alles zover klaar hebt dan heb je je eigen online product gemaakt dat je kunt gaan verkopen.
 • Ten vierde: De cursus die jij gemaakt hebt, kun je zo vaak verkopen als je maar wilt.

Is het dan alleen maar positief en leuk?

Uiteindelijk wel. Maar vergis je er niet in dat het best veel tijd kan gaan kosten. Naast dat jij die kennis hebt, kan het uitdagend zijn om er een logische volgorde in aan te brengen. Welke (rechtenvrije!) afbeeldingen ga je gebruiken? Wil je (rechtenvrije!) video en/of animaties gebruiken? Heb je de inhoud en volgorde van de cursus helder? Mooi, dan is er ook nog het technische deel van de cursus. Je cursus moet in een online vorm worden omgezet. Daar vertel ik in een volgende blog meer over.

Wil jij meer weten over het maken van een online cursus? Neem contact met mij op,dan beantwoord ik jouw vragen.

Weet jij al zeker dat jij dit wilt, maar zie je op tegen het technische gedeelte? Laat mij de cursus voor jou maken. Jij zorgt voor de inhoud, ik voor het bouwen ervan. Hier vindt je meer informatie.

Sommige linkjes in deze blog bevatten een affiliate link. Dit houdt in dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij besluit een betaald lidmaatschap op de tool af te nemen via deze link. De prijs is voor jou gewoon hetzelfde of juist lager.

Online met Marinka
Wordpress website bouwer
Training Wordpress website maken

Dr. Schaepmanstraat 42
7071 ZL ULFT

Tel: 06-42646320
info@onlinemetmarinka.nl

KvK: 80301428
Btw: NL002914553B30

Portretfoto's door Maxime Haak van MaxGraphy

Privacyverklaring
Algemene voorwaarden

© Copyright 2020 - 2023 Online met Marinka Alle rechten voorbehouden

Gratis tips ontvangen over het bouwen van websites?