Home » BLOG » Tips voor ondernemen

Tips voor ondernemen

Inhoudsopgave

  Tips voor ondernemen, in dit artikel deel ik mijn tips en ervaringen. Als ondernemer kan het zijn dat je wel eens door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer ziet. Wat moet je regelen, wat is noodzaak en wat is handig, maar niet noodzakelijk. Waar vind je handige en betrouwbare informatie? Moet je wel of niet investeren in (dure) opleidings trajecten? Welke boeken zijn interessant? Inmiddels ben ik zo’n vier jaar ondernemer en deel ik graag mijn inzichten met je.

  Websites met tips voor ondernemen

  Op de volgende websites van de overheid vind je veel informatie en tips voor ondernemen.

  • De belastingdienst Hier ga ik niet teveel op in, belastingen e.d. zijn niet mijn ding en daar laat ik mij dan ook graag over adviseren door een boekhouder.
  • De Kamer Van Koophandel, omschrijft zichzelf als houvast voor ondernemers. Hier kun je terecht voor advies, inschrijving in de Kamer van Koophandel en voor evenementen van de Kamer van Koophandel.
  • Ondernemersplein.kvk.nl hier staat ontzettend veel informatie op voor de ondernemer.

  Een zakelijke bankrekening

  Een van de tips voor ondernemen is het openen en/of hebben van een zakelijke bankrekening. Bij knab kun je een zakelijke rekening openen voor een laag maandelijks bedrag. De meeste banken waar je privé gebruik van maakt, bieden ook een zakelijke rekening aan. Op deze rekening laat je het geld storten wanneer je klanten je facturen betalen. Het hebben van een zakelijke rekening is niet verplicht, maar wel handig als je financieel overzicht wil hebben, privé en in je bedrijf.

  Boekhoudprogramma

  tips-voor-ondernemen

  Een boekhoudprogramma is niet per se een must, maar wel handig. Ik heb een tijd geprobeerd facturen op te maken in Word/Excel, maar ik maakte daar fouten mee ik vond het gewoon niet praktisch. Toen ben ik op zoek gegaan naar een boekhoudprogramma, in eerste instantie alleen voor de facturen. Voor het doen van bijvoorbeeld je BTW aangifte kan een boekhoudprogramma ook van meerwaarde zijn. Een aantal voorbeelden van boekhoudprogramma’s zijn:

  • Jortt
  • MoneyBird
  • e-boekhouden.nl

  Boeken over tips voor ondernemen

  Boeken over Tips voor ondernemen zijn er genoeg. De ene is wat meer nuttig dan de andere. Een goed boek met tips over ondernemen kan een inspiratie zijn, doordat je kennis maakt met iemands denkwijze / manier van ondernemen. Andere boeken met Tips voor ondernemen kunnen juist een prettig naslagwerk zijn. Ook al leven we nu in het digitale tijdperk, vaak vind ik het prettig om van boeken een fysiek exemplaar te hebben.

  Mijn top 2 met boeken voor tips over ondernemen:

  • ‘Écht ondernemen’ van social media jurist Charlotte Meindersma dit was het eerste boek over ondernemen waar ik daadwerkelijk iets aan had. Ik zat in een situatie met een klant, waar ik z.s.m. vanaf wilde, maar ik kon nergens vinden hoe ik dit aan moest pakken. In het boek Écht ondernemen vond ik daarvoor het antwoord! Aan Google had ik in deze situatie niks. Charlotte Meindersma is meer dan 10 jaar ondernemer en jurist. Naast de inspirerende verhalen van 12 succesvolle ondernemers, deelt Charlotte Meindersma informatie hoe je écht onderneemt. Over eerlijke marketing, wetten en regels voor je laten werken, ondernemen op jouw manier en, niet geheel onbelangrijk: hoe je dus van een klant afkomt waar je niet blij van wordt. (En andersom) Op haar website vind je, naast dit boek, andere boeken, veel blogs, en juridische producten waar je ook écht wat aan hebt. Eigenlijk zou je dit boek mee moeten krijgen, nadat je je bedrijf in hebt geschreven bij de KVK. Ook must read voor de gevorderde ondernemer.

  In marketing zou je meer bereiken met een top 3, 5, 7, als het maar met een oneven getal is.

  Voor nu heb ik maar twee boeken tips voor je, dus wat betreft marketing is dit geen handige zet. 🙂

  Tips voor ondernemen: dit is waarom je een website moet hebben

  Voor de meeste ondernemers is het een goed idee om een website te hebben. Ook of juist als je de meeste omzet binnenhaalt via social media. Een social media account is nooit van jou. Het is een handig middel om bekendheid te vergaren en potentiële klanten aan te trekken, maar zorg dat je bedrijf hier niet van afhankelijk is! Het is al meerdere keren voorgekomen dat Instagram, Facebook en Whatsapp een wereldwijde storing hadden, óf dat mensen vanuit het niets hun complete social media account kwijt zijn. Dit is geen grapje of bangmakerij, maar helaas de waarheid. Dus: zorg voor een website en werk aan de zoekmachineoptimalisatie van je website, zodat toekomstige klanten je daadwerkelijk online kunnen vinden.

  Tips voor ondernemen: zo kom je aan een website

  Met WordPress is het mogelijk om een website te bouwen. Wil je zelf aan de slag? Mijn gids helpt je bij het starten van je WordPress website, de basis. WordPress is op zich een prima software om je website mee te maken, je moet alleen weten waar en hoe je moet beginnen. Wil je wel een website, maar niet met WordPress? Zie je het technische deel niet zitten? Bekijk dan of de Nederlandstalige Phoenix software wat voor je is, die kan je 14 dagen uit proberen, om te kijken of je ermee uit de voeten kan. Bedenk voor jezelf of je duizenden euro’s uit wil geven aan een webdesigner, terwijl je voor minder geld ook een website online kan zetten. Vooral in het begin verandert er vaak wel eens wat in je bedrijf, dan is het prettig om zelf in control te zijn wat betreft je wijzigingen e.d.

  Stop met alles perfect willen doen

  Wat voor menig ondernemer een grote valkuil is, is alles perfect te willen doen. Daar kun je een dagtaak aan hebben, want naast dat jij doet waarvoor jij ondernemer bent geworden, ben je ook boekhouder, marketing persoon, salesmanager, social media specialist, wedbouwer en nog een heleboel andere taken. Nu zeg ik niet dat je er met de pet naar moet gooien als je de boekhouding doet, maar als je kijkt naar marketing en bijvoorbeeld social media posts en blog artikelen: schrijf wat je bedacht had en slinger het daarna het wereld wijde web op. Al doende leert men en dat geldt ook hierbij. Je leert welke posts het het beste doen, welke blog het beste gevonden wordt.

  Investeer tijd en/of geld in het leren van deze onderwerpen

  Wat tips voor ondernemen betreft, vind ik dit een hele belangrijke. Start je met je website? Misschien start je wel met een tijds en/of investering in geld om dit te leren of te laten bouwen. Naast dat je dit moet leren, of het uitbesteedt, investeer ook in het leren toepassen van SEO, zoekmachine optimalisatie. Ga je blog artikelen schrijven zonder deze kennis, dan is de kans groot dat je later alles moet herschrijven om je artikelen daadwerkelijk vindbaar te maken. Ik zeg niet dat je met deze kennis nooit je artikelen gaat herschrijven, maar zonder kennis van SEO is het een beetje het idee van een bord spaghetti tegen de muur gooien en hopen (vingers crossed) dat er iets blijft plakken. Dus: investeer je tijd aan het leren van dit soort zaken.

  Zet meerdere inkomsten stromen op

  Ik hoor je denken: ‘Eehh, ik ben echt druk zat met mijn bedrijf zoals het nu loopt.’ Maar, wat als een deel van de inkomsten wegvallen? Heb je dan meteen een probleem? Waarschijnlijk wel, je vaste lasten lopen gewoon door en het is ook wel prettig om geld te hebben om eten te kunnen kopen, toch? Er zijn veel online verdienmodellen denkbaar, die misschien niet per se in lijn liggen met de kern van je bedrijf, maar wel een mooi inkomen per maand op kunnen leveren. En die tijd nodig hebben om te groeien en geen quick fix methoden zijn. Online zijn er meerdere cursussen die hierover te vinden, vaak voor flinke bedragen. Deze zou ik laten liggen. Er zijn meerdere memberships waar je kan leren over online verdienmodellen, zonder de hoofdprijs te moeten betalen, zoals deze.

  Zorg voor meerdere verdienmodellen die voor inkomsten zorgen en wees niet afhankelijk van alléén 1 op 1 klanten

  Kijk hier welke online verdienmodellen je allemaal op kunt zetten, zonder de hoofdprijs ervoor te betalen

  Tips voor ondernemen

  Zoals je ziet, zijn er genoeg tips voor ondernemen. Wat zijn interessante websites, open een zakelijke bankrekening, is een boekhoudprogramma handig, welke boeken zijn een must read als ondernemer en waarom je echt een website moet hebben als ondernemer.

  Sommige linkjes in deze blog bevatten een affiliate link. Dit houdt in dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij besluit een betaald lidmaatschap op de tool af te nemen via deze link. De prijs is voor jou gewoon hetzelfde of juist lager.

  Online geld verdienen

  Verkoop digitale producten uit het PLR Library Membership in je Etsy shop of in je eigen webshop
  Hét (bijna) alles in 1 platform om te leren online geld te verdienen
  Maak en verkoop je eigen cursus

  Meer lezen over 'Online geld verdienen' en 'Affiliate marketing'

  Affiliate software systemen

  Probeer nu 14 dagen gratis uit, klik hier
  Bekijk de prijzen voor Kennis.shop, klik hier

  Online met Marinka
  Bezig met affiliate marketing
  Wordpress website bouwer
  Training Wordpress website maken

  Dr. Schaepmanstraat 42
  7071 ZL ULFT

  info@onlinemetmarinka.nl

  KvK: 80301428
  Btw: NL002914553B30

  Portretfoto's door Maxime Haak van MaxGraphy

  Privacyverklaring
  Algemene voorwaarden

  © Copyright 2020 - 2024 Online met Marinka Alle rechten voorbehouden

  Gratis tips ontvangen over het bouwen van websites?