Home » BLOG » Passief inkomen met een vingerknip? Zo begin je met maken van een online cursus.

Passief inkomen met een vingerknip? Zo begin je met maken van een online cursus.

Inhoudsopgave
  passief-inkomen-zo-begin-je-met-maken-van-een-online-cursus

  Het idee van een passief inkomen is dat je iets maakt, waar je langer profijt van hebt en vaker kunt verkopen. Er zijn meerdere manieren om aan een passief inkomen te werken. Ik leg in deze blog één manier uit en dat is om een online cursus te laten bouwen, waar jij jouw kennis in giet en vaker kunt verkopen. 

  Waar begin je?

  Een online cursus is een mooie manier om je klanten makkelijk extra waarde te bieden. Het maken ervan is best een uitdaging. Daarom geef ik je wat tips.

  Stap 1: Inventariseer de behoefte van jouw klant.

  Tof dat jij een idee hebt voor een online cursus. Maar, voordat jij als een malle begint met het uitwerken van je training, vraag aan jouw doelgroep/ potentiële klanten wáár zij behoefte aan hebben. Wat wil jouw ideale klant? Wil jouw ideale klant leren tekenen? Of willen ze weten hoe ze illustraties het beste in kunnen zetten? Is er vraag naar welke kleuren je het beste kunt gebruiken voor het schilderen van de muur in de woonkamer? Of is er meer vraag naar wélke muur je het beste kunt schilderen in combinatie met het natuurlijk licht van buiten? Dit zijn zomaar een aantal voorbeelden.

  Stap 2: Schrijf de inhoud.

  Wanneer je duidelijk hebt waar jouw ideale klant behoefte aan heeft, kun je gaan nadenken over de inhoud. Voor wie maak je de cursus? Is het voor een beginner of is de persoon een gevorderde op het gebied wat jij gaat behandelen? Pas daar de inhoud op aan. Maak de volgorde op een logische wijze opbouwend. Een online cursus kun je zo indelen:

  • Begin met een introductie. Korte opening van de cursus.
  • Maak een handleiding. Hoe is de cursus opgebouwd?
  • Inhoudsopgave. Wat kunnen de cursisten verwachten per les en hoofdstuk?
  • Welke ‘lessen’ wil je behandelen?
  • Welke hoofdstukken horen daarbij?
  • Wil je dat de cursisten een toets of quiz doen na een les of hoofdstuk? 

  Maak deze onderdelen aan in aparte Word documenten. Zo blijft het overzichtelijk en kan de expert die jouw online cursus bouwt, makkelijk de juiste onderdelen op de juiste plek in de cursus plaatsen.

  Stap 3: Hoe voeg je waarde toe aan je cursus?

  Hoort er bij jouw online cursus een coachingsgesprek? Of ben je per mail bereikbaar voor vragen? Wil je klanten mailen om ze er aan te herinneren dat ze de cursus gekocht hebben? Of om te vragen hoe het gaat het de cursist en de cursus? Dit is iets om al over na te denken. Met Learndash kun je het proces van de aankoop van de cursus, het versturen van de factuur en de toegang tot de cursus voor de cursist automatiseren, dit wordt dan al voor je gedaan. 

  Stop niet bij tegenslag!

  Wanneer je start met het maken van jouw cursus, kan het zijn dat je vastloopt op bepaalde punten. Dat is niet erg. Kijk er op een later moment weer naar en wellicht zie je dan hoe je het wel in kan vullen. Je kunt het maken van een online cursus zien als een leerproces, gaandeweg leer je bij. 

  De techniek?

  Er bestaan meerdere systemen waarmee je een online cursus kunt maken. Zelf werk ik veel met de plugin Learndash. Deze software heeft veel mogelijkheden. Een andere reden dat ik vaak voor Learndash kies, is dat het een online leeromgeving is waarin veel te automatiseren is. Inclusief het proces van aankoop van de cursus tot toegang krijgen tot de cursus. Dit richten we in zoals jij dat wilt.

  Tussendoor contact met cursisten?

  Wil jij tussendoor mails versturen naar jouw cursisten, om ze aan te sporen te beginnen aan de cursus? Wil je halverwege de cursus een mail versturen naar je cursisten, om te weten hoe het met ze gaat en of ze vragen hebben? Het is goed om aan dit proces aandacht te besteden. Deze mailings kun je inrichten met een geautomatiseerd mailingssysteem, zoals Active Campaign. (aff.)

  Waar eindig je?

  Het liefst wil je eindigen met een bepaald droombeeld, met een cocktail op een mooi wit en niet Nederlands strand. Lekker eindeloos vakantie vieren en het geld stroomt binnen. Zelfs toen jij bergen aan het beklimmen was aan einde van de wereld, werd je bankrekening gespekt. Dit alles kan ik je niet beloven. Maar je eindigt wel met een online cursus die van jou is, waar jouw bloed, zweet en tranen in zitten. Waar jij één periode veel tijd in moet stoppen en die jij daarna doorlopend kan verkopen aan zoveel klanten als jij maar wilt.

  Wil jij dit nou ook? Je eigen online cursus? Neem contact met mij op, ik help je.

  Sommige linkjes in deze blog bevatten een affiliate link. Dit houdt in dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij besluit een betaald lidmaatschap op de tool af te nemen via deze link. De prijs is voor jou gewoon hetzelfde of juist lager.

  Online met Marinka
  Bezig met affiliate marketing
  Wordpress website bouwer
  Training Wordpress website maken

  Dr. Schaepmanstraat 42
  7071 ZL ULFT

  info@onlinemetmarinka.nl

  KvK: 80301428
  Btw: NL002914553B30

  Portretfoto's door Maxime Haak van MaxGraphy

  Privacyverklaring
  Algemene voorwaarden

  © Copyright 2020 - 2024 Online met Marinka Alle rechten voorbehouden

  Gratis tips ontvangen over het bouwen van websites?