Home » BLOG » Online cursus maken en verkopen

Online cursus maken en verkopen

Inhoudsopgave
  online-cursus-maken-en-verkopen

  Wil jij een online cursus maken en verkopen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Heel begrijpelijk, het maken van een online cursus kan een behoorlijke klus zijn. Om over uitvinden hoe je die kunt verkopen, nog maar te zwijgen. In dit artikel vind je tips om een online cursus te maken en te verkopen.

  Online cursus maken en verkopen, waar begin je?

  Wanneer je een online cursus wil maken en verkopen, dan raad ik je aan om te beginnen met het maken van de inhoud van de online cursus. Uitzoeken hoe je het gaat verkopen zou ik daarna doen, tenzij dit voor jou wel werkt, natuurlijk. Scroll dan verder naar beneden in dit artikel om te lezen hoe je je online cursus verkoopt. Het belangrijkste is dat je eerst daadwerkelijk een online cursus maakt die je kunt verkopen. Anders schiet het natuurlijk niet op.

  Online cursus maken, volg deze stappen

  Wanneer je een online cursus gaat maken, is het handig om eerst duidelijk te hebben wat het onderwerp van de cursus is. Als je dit helder hebt, dan is de volgende stap uitzoeken of er wel vraag naar is naar deze cursus. Je zou niet de eerste zijn die een cursus maakt en ‘m vervolgens niet verkoopt. Is er vraag naar deze cursus, of wil je het gewoon proberen? Start dan met de ruwe opzet van de cursus. Wat is het onderwerp en wat worden de hoofdstukken? Het kan namelijk zo zijn, dat je een cursus wil maken over onderwerp A, terwijl je er misschien te weinig van af weet om er een cursus van te maken. Of dat je het helemaal niet leuk vind om te doen, een online cursus maken over dit onderwerp. In deze fase kom je daar achter.

  Online cursus maken, een stappenplan

  Bovenstaande samengevat in een stappenplan voor een online cursus maken:

  1. Krijg duidelijk wat het onderwerp van de cursus wordt.
  2. Doe marktonderzoek: is er wel vraag naar zo’n cursus?
  3. Is er vraag naar jouw cursus, of wil je het gewoon proberen? Start met het opschrijven in grote lijnen waar je cursus over gaat en welke hoofdstukken daarbij horen. Je merkt nu of je voldoende kennis over dit onderwerp hebt en of je het wel leuk vind om over dit onderwerp een cursus te maken.
  4. Denk na over de vorm van je online cursus. Wordt het een online cursus met vooral filmpjes? Of maak je een mix, van filmpjes, tekst en afbeeldingen? Biedt je de mogelijkheid aan om er coaching bij af te nemen?

  De ruwe opzet van de cursus is klaar, wat nu?

  Als je de ruwe opzet van de online cursus geschreven en uitgedacht is, dan is het tijd om de hoofdstukken te gaan schrijven en de filmpjes op te nemen. Schrijf voor de filmpjes een script, dan weet je wat je gaat vertellen en maakt het opnemen makkelijker. De kans is groot dat je tijdens het schrijven van de teksten erachter komt dat je heel veel kennis in de cursus wil stoppen. Vraag je dan af of je dit (nu of in de toekomst) uit wil splitsen in meerdere cursussen.

  Hoe ga je de online cursus aanbieden?

  Als je je cursus helemaal uitgeschreven hebt, dan heb je iets van een platform of systeem nodig om je cursus op te zetten. Men kan de cursus dan volgen via dit platform of systeem. Denk aan een online leeromgeving software, zoals de Nederlandse software Huddle.

  Je kunt er ook voor kiezen om je geschreven cursus, zonder video’s, als een e-book, een pdf bestand aan te bieden. Heb je een WordPress website? Dan kun je je cursus op een pagina plaatsen die je afschermt met een wachtwoord. Je cursisten kunnen dan met het wachtwoord wat ze van jou krijgen, de cursus volgen via je WordPress website.

  Werk je met een e-mail marketing software programma? Je kunt er dan voor kiezen om dit in te zetten, om de lessen per mail en dan bijvoorbeeld per week te verzenden aan de cursisten.

  Houdt je wel van een uitdaging, dan kun je ervoor kiezen om zelf een online leeromgeving te bouwen in WordPress, met bijvoorbeeld Learndash.

  Platformen en systemen voor het plaatsen van een online cursus

  Je online cursus heeft een platform nodig om je cursus op te zetten. Een aantal mogelijkheden zijn:

  • Een online leeromgeving software, zoals het Nederlandstalige Huddle. Probeer Huddle nu 14 dagen gratis, klik hier.
  • Maak een afgeschermde pagina op je WordPress website. Cursisten krijgen toegang tot de cursus met het wachtwoord wat jij ze gegeven hebt.
  • Bied je cursus aan als een e-book, een pdf bestand.
  • Gebruik een e-mail marketing software om je cursus per bijvoorbeeld wekelijkse mail naar je cursisten te versturen.
  • Bouw zelf een online leeromgeving in WordPress, met bijvoorbeeld Learndash.

  Waarom een platform gebruiken voor een online cursus?

  Het voordeel van een platform of systeem gebruiken voor een online cursus, is dat je veel kunt automatiseren. Het is prettig als je klanten, nadat ze jouw cursus gekocht hebben, automatisch de cursus toegestuurd krijgen, of de inloggegevens. Gebruik je online leeromgeving software zoals Huddle, dan heb je als bijkomend voordeel, geen omkijken naar updates van de softwares en de hosting. Maar, als je net start met de verkoop van je online cursus, dan kun je er ook prima voor kiezen om deze aan te bieden als een PDF bestand, eventueel verpakt als een mooi e-book. Bekijk hier de e-book templates die je zelf aan kunt passen met het gratis programma Canva.

  Verkoop je online cursus als e-book, bekijk hier de e-book templates voor Canva die je direct kunt gebruiken!

  Een salespage maken voor je online cursus

  Een salespage maken voor je online cursus is geen overbodige luxe. Op die salespage vertel je welk probleem jouw cursus oplost voor de klant en welke resultaten ze kunnen behalen van het volgen van de cursus. Regelmatig plaats je op die salespage een knop waar mensen de cursus aan kunnen schaffen. Via die knop leidt je ze naar de betaalpagina van de checkout software zoals Kennis.shop of je Woocommerce betaalpagina. TIP: met de checkout softwares Kennis.shop en Plug&Pay, gebruik je de betaalpagina als salespagina. Daar kun je met deze softwares je teksten voor je salespage op plaatsen!

  De online cursus is gemaakt, nu nog verkopen

  Om de online cursus te verkopen, kun je ervoor kiezen om mensen jouw een bericht te sturen met de melding dat ze je cursus willen kopen, jij stuurt ze een factuur en wanneer deze betaald is, dan stuur jij ze de cursus toe. Dit is mogelijk, maar wil je dit ook? Je kunt dit ook automatiseren, door gebruik te maken van een check out software, zoals Kennis.shop of Plug&Pay. De klant betaald via dit systeem de cursus, vervolgens kun je automatiseren dat je klant de factuur en de cursus en/of inloggegevens in zijn of haar e-mail inbox krijgt. Plaats je de cursus op je eigen WordPress website? Dan kun je deze check out software ook gebruiken of je installeert bijvoorbeeld Woocommerce op je WordPress website, om de cursus te kunnen verkopen en de cursus en/of inloggegevens te kunnen versturen.

  Hoe breng je je online cursus aan de vrouw of man?

  Als je de online cursus gemaakt hebt, en je betaalsysteem staat klaar, inclusief het automatisch verzenden van de cursus of inloggegevens, dan wil je natuurlijk dat er daadwerkelijk iemand je cursus gaat kopen. Dit kan je doen via je social media kanaal, via je website en via je e-maillijst. Via je social media kanaal deel je je reis van dat je een cursus maakt, waar die over gaat enz, en uiteindelijk gaat je cursus in de verkoop en hoop je dat je volgers de cursus kopen. Via je e-maillijst deel je regelmatig dat je de cursus aan het maken bent, en wanneer het zover is deel je regelmatig de link waar mensen de cursus kunnen kopen. Je kunt mensen via social media en je e-maillijst naar je website verwijzen. Ik kan je zeker aanraden om je te verdiepen in SEO, Search Engine Optimalization, zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. Hiermee werk je aan je online vindbaarheid in zoekmachines zoals Google. Hiervan is niet gezegd dat je hier snel succes mee hebt, maar op de lange termijn heb je hier absoluut nog profijt van.

  Online cursus maken en verkopen, conclusie

  In dit artikel leg ik uit hoe je start met het maken van een online cursus, geef ik tips en stappenplannen hoe je dit aan pakt en hoe je er voor zorgt dat je cursus ook daadwerkelijk verkocht kan worden, het liefst geautomatiseerd.

  Sommige linkjes in deze blog bevatten een affiliate link. Dit houdt in dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij besluit een betaald lidmaatschap op de tool af te nemen via deze link. De prijs is voor jou gewoon hetzelfde of juist lager.

  Online met Marinka
  Bezig met affiliate marketing
  Wordpress website bouwer
  Training Wordpress website maken

  Dr. Schaepmanstraat 42
  7071 ZL ULFT

  info@onlinemetmarinka.nl

  KvK: 80301428
  Btw: NL002914553B30

  Portretfoto's door Maxime Haak van MaxGraphy

  Privacyverklaring
  Algemene voorwaarden

  © Copyright 2020 - 2024 Online met Marinka Alle rechten voorbehouden

  Gratis tips ontvangen over het bouwen van websites?